ca

Rodrigo Alves: ‘Som tan catalans com Vilaweb o qualsevol pàgina de Catalunya’

20 de juliol de 2020

Parlem amb el creador d’Aqui Catalunha, un mitjà del Brasil sobre actualitat catalana.

Explica’ns el projecte Aqui Catalunha.

Bàsicament, Aqui Catalunha és un portal de notícies pioner al Brasil. És el primer mitjà de comunicació exclusivament relacionat amb Catalunya. No hi ha res semblant al món. Va ser creat el mes de febrer de 2018. És un portal de notícies sobre política, economia, esports i cultura catalana.

I quina és la teva relació amb Catalunya?

Mai no he trepitjat terres catalanes. I vaig aprendre el català en línia, amb el Parla.cat, però també llegint coses a les xarxes socials, escoltant la ràdio, mirant els programes de la televisió de Catalunya, i a més tinc amics catalans. He après també xerrant amb ells via WhatsApp o Skype. No he estat mai a Catalunya, m’hauria agradat fer-ho aquest any, però ara amb la pandèmia és impossible.

I què du a algú del Brasil que mai no ha estat a Catalunya a aprendre català?

Al Brasil hi ha un casal català, l’Associaçao Cultural Catalonia, però no hi ha una escola d’idiomes com a tal. Em vaig interessar per la llengua llegint sobre el Barça. A mi m’agrada el futbol i el Barça. Pels volts de l’any 2007 vaig començar a aprendre castellà, i poc a poc vaig anar coneixent altres seguidors del Barça arreu del món que m’explicaven coses sobre Catalunya i el català. Em va semblar molt interessant i m’hi vaig posar. Després d’uns anys vaig començar a fer traduccions, res professional, però em va ajudar.

Aqui Catalunha és part de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC). Com és?

Des que vaig fundar l’Aqui Catalunha que vaig creure que havíem de formar part d’una xarxa important. Som un projecte pioner en portuguès tant al Brasil com a Amèrica. Vaig buscar una xarxa de mitjans de comunicació a la qual integrar-nos i amb què presentar-nos en societat a tot el món catalanoparlant, i vaig trobar l’AMIC l’any passat. Vaig contactar Josep Ritort [secretari general de l’Associació], li vaig enviar un missatge explicant el projecte. Aleshores vaig incloure traduccions al català, l’anglès i el castellà per donar a conèixer el web a Catalunya i al món. Aquest diari no l’ha creat un català, malgrat que jo em senti català de cor i de cap, però reconec que la llengua és un element fonamental d’una cultura.

Quantes persones hi ha darrera d’Aqui Catalunha?

Fa unes setmanes vaig fitxar tres persones. Fins aleshores l’Aqui Catalunha el portava jo sol. Feia de redactor, de revisor i de traductor. Però això no era bo. No podem ser un portal de referència amb només una persona sostenint-ho tot. Un cop que es van donar les condicions vaig contractar col·laboradors. Necessitava algú que estigués al cas de tot el que passa a Catalunya en l’esfera política o cultural. Algú que, com jo, llegís tot el que passa en aquest país. Dues de les persones que vaig fitxar són catalanes, una de les quals ara viu al Brasil, i col·labora en les revisions de les versions en català. I la seva parella, brasilera, que ha viscut a Barcelona i s’encarrega de les publicacions a l’Instagram. A d’altres xarxes socials, com Facebook, ja tenim més de 7.000 seguidors. La majoria basilers.

Per què et vas decidir a fer un .cat?

Va ser una decisió òbvia. Era possible tenir la versió en català sense tenir el .cat, però nosaltres som tan catalans com Vilaweb o qualsevol pàgina de Catalunya. Tothom té els seus petits projectes i somnis, i el meu petit somni era tenir un domini .cat.

Notícies relacionades