ca

Gaming.cat: on videojocs i jugadors parlen en català

24 març 2020
Gaming.cat

Parlem amb Francesc Felipe, fundador de la comunitat dedicada al videojoc Gaming.cat, natural de Ses Salines (Mallorca) i biòleg de formació. Treballa com a Application Scientist en una empresa alemanya que fabrica equips de laboratori i juga a videojocs des de 1985.

Com i per què sorgeix Gaming.cat?

Jo jugava en línia amb gent de fora i aleshores existia Va de Jocs, pels volts de 2012 o 2013: la pàgina de videojocs de referència en català. Un dia em vaig dir que ja n’hi havia prou de jugar amb gent de fora, que segurament hi havia catalans jugant als mateixos jocs que jo. Pel que vaig anar a aquella pàgina a cercar gent, tot i que va resultar que feia poc que s’havia signat un acord entre Va de Jocs i el diari Ara pel qual el fòrum no s’adeia a la política editorial del mitjà, i va quedar-los un web sense fòrum. Vaig cercar altres fòrums, però vaig trobar alguna cosa inactiva i molta especialitzada en un sol joc. Així vaig decidir crear el web, que al principi era un blog amb notícies, fòrum i canal de Youtube. I a partir d’aquí vam agrupar gent que ens anàvem trobant, sobretot youtubers, que són la gent més activa, i la cosa va anar bastant poc a poc fins que el 2016 vam decidir fer el grup de Telegram, en un moment en què els fòrums ja estaven passant de moda. Al Telegram tot plegat es va agilitzar molt més, va començar a créixer molt més ràpidament la comunitat i vam tenir més facilitat per organitzar activitats.

Quantes persones participeu ara mateix en la dinamització de Gaming.cat?

Una avantatge de Gaming.cat és que hi tenim gent que només són part de Gaming.cat però també n’hi ha d’altres que són dins d’altres comunitats com Nintenhype, aficionats a Playstation, Xboxers Catalans o una recent creada agrupació d’aficionats a videojocs de realitat virtual: VR Catalans. Molta gent està centrada en les tasques de la seva pròpia comunitat i a través de Gaming.cat intentem coordinar una mica les coses entre tots. També hi ha la gent que organitza el podcast Cinc minuts més, que són part de la comunitat però funcionen com un equip a part. Exclusivament a Gaming.cat, hi ha tres o quatres persones més que donen un cop de mà a fer dinamització, a dur el canal de Youtube, Twitch, les xarxes socials… I després també vàrem crear l’Associació GamingCat per quan cal organitzar algun esdeveniment o qualsevol cosa que exigeix assistència legal, una associació que no té més activitat que donar suport a les iniciatives de la comunitat. Sí disposem d’un petit equip dispers entre les diferents activitats d’entre els quals destaca Roger Catalan, “Pireta”.

També heu organitzat una entrega de premis, no?

Sí! Això va ser un experiment del director del podcast, el David Buxarrais, que va proposar fer aquesta entrega per l’últim programa de l’any. Va ser bastant accidentat, perquè la primera vegada que es fa una cosa de vegades es cometen errades, però bé: pensàvem canviar una mica el format i repetir-ho. És una forma de donar protagonisme a la comunitat i deixar-li escollir els seus jocs preferits, però també part dels premis es dediquen a desenvolupadors catalans o videojocs en català, i també és una manera de donar-los més difusió.

El podcast Cinc minuts més és també un punt de trobada de podcasts d’altres comunitats existents?

Hi participen la gent de Nintenhype, que tenen el seu propi podcast, i els de Catcom News, però podem dir que són iniciatives independents. Simplement, es donen uns espais dins dels podcasts per a les novetats de cada comunitat, però després cada comunitat amb podcast es dedica a parlar més d’allò nou al seus jocs.

També us dediqueu a explorar l’oferta existent de videojocs en català.

Si mires les estadístiques de Google veuràs que hi ha molt pocs videojocs en català, però poc a poc van sorgint més jocs en la nostra llengua i de molta qualitat. Creiem que cal fer difusió a tota aquesta gent que fa l’esforç de traduir el joc, que normalment és una cosa que els dona molt poc benefici: ho fan per convicció. L’objectiu és que sigui fàcil que els usuaris trobin jocs en català per provocar, precisament, que cada cop se’n facin més. De fet, de les coses que hem fet que han tingut més impacte és la campanya que vàrem organitzar perquè Twitch tingués l’etiqueta en català per identificar les partides en directe en aquesta llengua, i en aquests últims mesos això ha tingut molt d’efecte. En el món dels videojocs molts youtubers han passat a Twitch, per tant ara al Youtube en català hi ha poc contingut de videojocs mentre que a Twitch n’hi ha molt, i com que gràcies a aquesta campanya Twitch té filtre en català és molt més fàcil de trobar.

I per què vàreu triar el domini.cat?

No vaig pensar en cap altra possibilitat! Volia crear un espai en català de referència quant a videojocs i gaming, per tant elegir un .cat era l’opció més evident. Vist en perspectiva també s’ha de dir que, com que “gaming” no és una paraula catalana, qualsevol domini que no fos el .cat l’hauria fet massa genèric.

Notícies relacionades