ca

.cat, reconegut mèrit de la societat civil

30 de juliol de 2010

El .cat va nàixer fa gairebé cinc anys, fruit d’una iniciativa de la societat civil. Algunes persones molt actius a la Internet catalanoparlant van presentar a ICANN la candidatura d’un domini específic dedicat a una comunitat de catalanoparlant. Aquesta candidatura, a banda de ser la més ben puntuada per un grup independent d’experts japonesos d’entre totes les propostes que es van presentar, venia avalada pel suport explícit de la comunitat catalanoparlant: 98 entitats i associacions (de tots els llocs de parla catalana, de tots els sectors de la cultura i activitat), 2.615 empreses i 65.468 persones.

En aquell moment es creà la Fundació puntCAT, entitat sense ànim de lucre, independent financerament, que no rep cap subvenció pública i que amb els beneficis de l’operació del Registre .cat treballa pels objectius amb que es va fundar: potenciar la Societat de la Informació catalanoparlant i emprendre accions per a fer el domini assequible a tothom.

Cal reconèixer els esforços de la nostra comunitat no sols per haver aconseguit el domini, sinó que també per fer-lo créixer dia rere dia. Hores d’ara el .cat compta amb més de 43.000 dominis registrats i és un dels dominis més destacats a nivell internacional per la seguretat que suposa navegar per les seves pàgines, per la continua incorporació de les últimes millores tecnològiques i pels valors socials que aporta a la nostra cultura, en visibilitzar-la a tot el món des d’Internet. Aquests aspectes, entre d’altres, configuren el .cat com un model a seguir per altres dominis al món, especialment pels que podrien representar altres cultures que també cerquen el seu propi domini a la xarxa.
El passat dilluns 26 de juliol, la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya
va presentar el balanç (PDF) del Govern en aquesta matèria durant les últimes dues legislatures (2004-2010). A la presentació del balanç, el Vicepresident del Govern català reconeix el valor de puntCAT en tant que iniciativa aconseguida per la societat civil i gestionada al marge dels poders públics. En paraules del mateix Vicepresident, “No hi ha millor política lingüística que la voluntat del poble català, (…) l’àmbit on es donen sovint experiències innovadores, enriquidores i fins i tot lloades internacionalment, com (…) l’obtenció d’un domini d’internet (el .cat).”

Des de la Fundació puntCAT aprofitem aquest reconeixement per donar-vos les gràcies un cop més a tots vosaltres, a tots nosaltes, per confiar en .cat i fer-lo cada dia més de tothom. Perquè TotsSom.cat!

Notícies relacionades