ca

“Volia un domini que relacionés el meu negoci amb el seu país de procedència”

18 de setembre de 2018
Entrevista Xavi Méndez

Es Xavi és dissenyador i viu a Igualada. L’any 2010 va marxar a viure a Edinburgh uns mesos per re-enfocar la seva carrera professional. Allà va néixer la idea de crear l’agenda de cultura laCULTURAL. Al maig de 2011 aquesta idea es va fer realitat, i avui en dia es pot veure tota la oferta cultural d’Igualada que recull laCULTURAL al web igualadacultural.cat.

Què és igualadacultural.cat?

És on s’allotja laCULTURAL, una agenda cultural d’iniciativa privada que dona a conèixer tots els esdeveniments que es programen a diferents establiments d’oci d’Igualada amb la filosofia d’apropar a tots els igualadins els actes culturals que s’organitzen fora del circuit de la cultura administrativa de la ciutat.

Quan i com neix el projecte?

LaCULTURAL va néixer l’any 2010 a Edinburgh on hi vaig anar a passar uns mesos per tal de re-enfocar la trajectòria de la meva empresa de disseny gràfic (amorfa.cat) i cercar noves oportunitats de treball i promoció dins els recursos que m’oferia l’empresa però obrint nous horitzons. Però no va ser fins el maig de 2011, quan ja tornava a estar instal·lat a Igualada, que el projecte va sortir a la llum.

Durant el temps que vaig estar fora de Catalunya els esdeveniments culturals van esdevenir, a causa de la crisi, una forma de promocionar i donar més valor als establiments d’oci que estaven en perill d’extinció per tancament. Les xarxes socials començaven a anar farcides d’esdeveniments culturals i vaig pensar que seria oportú endreçar tots aquests actes en un format únic, atractiu i funcional per tal que l’usuari pogués triar entre tots ells i programar-se el dia a dia o el cap de setmana.

Gestiones tu sol el web o hi ha un equip al darrera?

Sí, gestiono jo mateix el domini perquè el lloc web d’igualadacultural.cat està fet amb la plataforma WordPress la qual m’és molt fàcil d’utilitzar i em permet realitzar constantment entrades i canvis al web sense tenir un gran nivell de programació. Amb això no vull dir que hi hagi altres plataformes millors o més fàcils però actualment a WordPress és on em sento més còmode.

A més, al dedicar-me al disseny gràfic, jo mateix m’encarrego de tot el procés de laCULTURAL: disseny, maquetació i fotografia de la portada, amb tot el que comporta. Aquesta portada és mereixedora d’una gran part de l’èxit i acceptació que ha tingut el mitjà a Igualada perquè en ella es mostra mensualment un protagonista d’una forma original i acurada, creant expectatives mes rere mes.

Per què vas triar el domini .cat pel teu web?

Aquesta va ser la part més fàcil. Tenia molt clar que volia un domini que relacionés el meu negoci amb el seu país de procedència. Al fer una agenda cultural volia una relació directa amb Catalunya ja que la cultura juga un gran paper dins del nostre país. La meva segona opció era el .com però aquest és massa genèric i no indica la meva nacionalitat.

Com t’imagines igualadacultural.cat d’aquí 5 anys?

M’agradaria arribar a tenir un mitjà molt més desenvolupat que arribés a englobar tot allò que està relacionat amb la cultura d’Igualada i el seu entorn on, unint esforços, pogués arribar a cobrir tot el territori de la comarca de l’Anoia, on Igualada n’és la capital.

Abans has comentat que vas viure a Edinburgh uns mesos. Què et va aportar aquesta experiència? T’ha canviat en algun aspecte?

Jo crec que no he canviat perquè un és com és i quan tornes, a mig o llarg termini, tu i tot torna a la normalitat. Però sí que puc dir que el fet d’estar vivint fora de Catalunya m’ha fet ser molt més objectiu a l’hora de pensar a llarg termini. Evidentment, viure fora de casa t’apropa més al teu país, ja sigui per l’enyorança o perquè te l’arribes a estimar d’una altra manera, potser amb més intensitat. Crec que tothom que viu fora de Catalunya esdevé una mica ambaixador de casa seva.

El que sí que tinc clar és que quan vius fora del teu país t’enforteixes com a persona, afrontes les coses d’una altra manera i vius molt intensament el dia a dia. Tot depèn de tu i de com facis les coses, de amb qui et relacionis, d’on vagis… És com tornar a començar de zero però sabent que quan tornis tot tornarà a la normalitat i això et permet fer coses que segurament, si no haguessis marxat, no hauries pensat fer mai. És com tenir la sensació que cada dia és el primer dia de classe a una escola nova i amb gent nova, però afegint la dificultat de l’idioma.

T’agradaria repetir l’experiència a un altre lloc?

Mai és tard per tornar a repetir l’experiència, qui ho sap. El que sí que tinc clar és que com més gran et fas més costa marxar i canviar de costums, per això recomano marxar quan més jove millor.

A qui li recomanaries que vagi a viure a l’estranger durant una temporada?

Crec que tothom, en algun moment de la seva vida, hauria de passar uns mesos vivint en un altre país. Per mi va ser una experiència molt enriquidora des del punt de vista personal, on et trobes a tu mateix i pots afrontar les teves pors i crear-te nous reptes.

Hi ha una història darrere de cada .cat. Entra a lacomunitat.cat i descobreix-ne més. I tu, ja ets .cat?

Notícies relacionades