“Volem normalitzar la llengua catalana dins del sector turístic”
Recordeu els acudits que comencen amb “un alemany, un holandès i un italià es troben…”? Doncs bé, aquesta història té un inici similar, però no es tracta de cap acudit. En Pep de Berlin, la Vanessa d’Holanda i la Maria de Roma tenien clar que volien fer alguna cosa pel turisme en català a l’exterior, així que es van unir per treballar en un projecte comú i el 2012 van crear l’Associació de guies catalans del món.
Què és i com neix l’associació de guies catalans del món?
És una entitat del Cens d’Entitats pel Foment de la Llengua Catalana de la Generalitat de Catalunya, una associació internacional de guies professionals que viuen i treballen fora de l’Estat espanyol usant el català en els seus guiatges. guiescatalansdelmon.cat ha estat pionera en la creació d’una xarxa de serveis guiats en català arreu del món, l’autora del primer web on poder trobar i contractar serveis guiats en català a l’estranger amb guies locals autoritzats i professionals. Però és molt més que un web.
L’associació neix formalment el 2012 tot i que es comença a gestar molt abans, com tots els grans projectes. Ja el 2007 hi ha la idea que cal fer quelcom pel turisme en català a l’exterior però encara no se sap ben bé com. En el primer que es pensa és en un web i se’n fa un de bastant senzill, però que no té visites. Queda clar que cal fer quelcom més que un web, amb un web no n’hi ha prou. Per fer arribar el català en el turisme exterior cal una feina de profunda transformació, anar als fonaments, cal canviar el món del turisme, arribar, conscienciar i canviar algunes coses de la societat, com també conscienciar i animar als guies a usar una llengua menys comercial que les altres, cal fer front als grans Tour operadors que eclipsen les nostres petites webs…
Per tal de poder treballar en català cal una gran tasca i per fer-ho cal molta força, molta energia i molt temps. Aleshores neix la idea de l’associació, hem d’unir forces, hem d’organitzar-nos. S’intercanvien tot un reguitzell de correus amb idees i el mes de desembre del 2012 la Vanessa d’Holanda, en Pep de Berlín i jo mateixa, la Maria de Roma, ens reunim a Barcelona per tal de constituir formalment la junta i l’associació.
Qui forma part de l’associació?
Formen part de la nostra associació guies professionals d’arreu del món. No som tots catalans però sí que parlem tots català, és clar.
Enguany encetarem una campanya de socis sostenidors per qui vulgui ajudar-nos a tirar endavant el turisme en català i reforçar la nostra associació. Fins ara ens ho hem anat fent tots sols, gràcies a les nostres quotes socials però aquestes som minses, no són prou per a tots els projectes que volem dur a terme i les idees que tenim. Us animem a associar-vos!
Quin és l’objectiu de l’associació?
L’objectiu principal és el de normalitzar la llengua catalana dins del sector turístic a on malauradament encara està bastant menystinguda, sobretot fora del nostre país, on els grans Tours operadors monopolitzen el sector turístic usant llengües més fortes, com ara l’anglès o el castellà.
Defensem un turisme que sigui respectuós amb el territori, amb les minories. Avui en dia hi ha un anomenat “turisme ètic” que respecta l’hàbitat que es visita i mira de conservar-lo, però encara no es parla d’una ètica envers les cultures que viatgen, que és igual d’important. Els monopolis lingüístics empobreixen el sector turístic, el converteixen en una fàbrica de fer diners quan, en realitat, el turisme hauria de ser generador de cultura, coneixement, sensibilitat i, sobretot, hauria de ser respectuós amb totes les cultures, totes les llengües i totes les minories.
La nostra associació ha contribuït a donar confiança en el turisme en català, ha obert camí, ha servit de model a nous webs i plataformes i és un instrument útil tant pels turistes que s’organitzen el viatge pel seu compte com per les agències de viatge catalanes sensibilitzades en el tema lingüístic. Encara hi ha moltíssima feina a fer però Déu n’hi do el recorregut que hem fet! Estem contents.
Quines ciutats podem visitar amb els vostres guies?
Moltes, cada cop n’hi ha més perquè la nostra tasca també consisteix en la recerca, promoció i incentivació de serveis guiats professionals en català arreu del món. Podem dir que hem ajudat a crear les primeres microempreses del turisme català a l’exterior. La llista és llarga:
Alaska, Assís, Arezzo, Berlín, Canadà, Ciutat del Cap, Egipte, EUA Ruta 66, Estrasburg, Florència, Ciutat del Vaticà, Gàmbia, Holanda, Irlanda, Israel, Líbia, Londres, Marràqueix, Munic, Nova York, Nova Zelanda, Oest americà, Paris, Pavia, Pisa, Praga, Roma, San Giminiano i la Toscana en general, Sardenya, Vietnam, Sicília, Senegal, Xina, …
I aquest any s’incorporen nous guies i noves ciutats com Tòquio, Osaka o Kyoto. Hem arribat al Japó!
Com ho hem de fer per demanar una guia en català si estem planificant un viatge?
Només cal anar al nostre web guiescatalansdelmon.cat i allà hi torbareu els webs de tots els guies de la nostra associació. Els podeu contactar directament i decidir conjuntament amb ells el tipus d’itinerari que voleu fer.
Podeu contractar un guia privat i en algunes ciutats inclús s’organitzen visites guiades col·lectives en català. A Roma hi ha Romaquí, per exemple, que ofereix visites guiades col·lectives en català durant tot l’any des de fa 12 anys. Ha estat la primera al món en oferir un servei setmanal de visites guiades col·lectives en català fora del nostre País.
Si no hi trobeu la ciutat que busqueu podeu contactar-nos igualment, ja que a vegades tenim coneixement de guies que per raons vàries no estan encara al nostre web.
Quins requisits ha de tenir un guia que vulgui formar part de l’associació?
Ha de parlar català i ha de ser un guia autoritzat i professional, això és important. Si volem normalitzar el turisme en català, cal que sigui un turisme oficial i professional. Tot el que se surt d’això és turisme abusiu i a part de fer molt mal a la nostra professió, en general, també en fa molt al turisme en català. El turisme abusiu, en quasi tots els països està penalitzat, és il·legal, i tot i que és la via fàcil és de trajectòria curta. Hem de donar unes bases sòlides al nostre turisme. Potenciar el turisme abusiu és debilitar el turisme professional, n’hem de ser conscients. El turisme en català és encara molt tendre i no s’ho pot permetre.
Quina valoració fa la gent del fet de poder seguir un itinerari a l’estranger en català?
És sempre molt positiva. El turisme en català crea confiança, és garantia de proximitat en el tracte i en el contingut i, de retruc, de qualitat. No és el mateix una visita guiada en castellà o en anglès on l’explicació s’ha de fer per a persones de països i cultures ben diferents i l’únic que tenen en comú és l’idioma i a vegades ni tan sols aquest. S’ha d’explicar el Coliseu de la mateixa manera a un japonès que a un anglès? Una visita guiada en català és garantia que l’explicació serà compresa per tothom, no només idiomàticament.
Per què us vau decidir pel .cat?
Perquè ens semblava obvi, .cat és el domini que representa el nostre País, no vam dubtar ni un moment.
Com us imagineu que serà l’associació de guies catalans del món d’aquí a 5 anys?
5 anys són molts anys i es poden fer moltes coses i molt de camí, especialment ara que la societat està més sensibilitzada. Fa 6 anys era molt més complicat que ara i si el que aleshores semblava una aventura ha reeixit, ens imaginem que a partir d’ara només podem anar avançant cada cop més per aquest camí apassionant. Esperem que d’aquí a 5 anys les destinacions s’hagin duplicat i que el turisme en català ja no sigui una tasca, que el nostre web sigui una eina útil per encara més gent i més guies.
Hem encetat el 7è any, d’aquí a 5 anys la nostra associació en tindrà 12 i l’adolescència és una època importantíssima per a tothom.