ca

“Volem contribuir a augmentar l’ús del català”

12 de setembre de 2018
Entrevista Tasta Llibres

En Manel, en Joel i en Joan són estudiants d’enginyeria amb moltes ganes d’emprendre. Junts ja han creat la consultoria informàtica Onabitz i ara comencen un nou projecte, Tasta Llibres, una subscripció literària en català on els usuaris rebran un llibre nou cada mes. Una oportunitat per descobrir nous títols i autors catalans.

Qui hi ha darrera de Tasta Llibres? 

Som en Marc López, estudiant d’enginyeria de sistemes biològics a l’ESAB; en Joel Acedo i en Joan Serra, estudiants d’enginyeria informàtica a la FIB. Ja fa un temps que treballem junts, a principis de l’any passat vam iniciar un projecte conjunt, una consultoria informàtica anomenada Onabitz. Aquest estiu hem publicat la primera aplicació (Dosaviña, desenvolupada per la unitat de mecanització agrària de la UPC) i també donem servei a diverses webs (entre les quals hi ha l’associació cultural folklòrica de Barcelona).

Tenim esperit emprenedor i volíem tenir un projecte propi. Tots 3 som lectors habituals, i volíem fer alguna cosa per promocionar el català i la cultura catalana. En una reunió de pluja d’idees que vam fer a finals de juny on vam plantejar unes quantes idees, Tasta Llibres va acabar sent la guanyadora.

Què us va fer triar Tasta Llibres com a projecte?

Uns dels motius pels quals hem decidit crear Tasta Llibres és promocionar la lectura en català. Sabíem que hi ha serveis similars en altres idiomes, però no hi havia res en català. 

També vam observar que sovint, els estudiants de secundària deixen de llegir perquè potser els llibres que s’han de llegir obligatòriament no són del seu grat. Volíem fer un projecte que convertís la lectura en una diversió més i no en una obligació.

També vam pensar amb els lectors habituals. Volem descobrir-los nous autors catalans que potser per ells mateixos no llegirien mai.

En què consisteix Tasta Llibres? 

Tasta Llibres és una subscripció literària en català. Cada mes enviarem una nova experiència literària perquè el lector gaudeixi de la lectura sense preocupacions.

Com funciona?

És molt fàcil! Tries un o diversos plans que t’agradin (narrativa, infantil i juvenil, història o poesia), omples les teves dades i llestos. Nosaltres es encarreguem de preparar una experiència personalitzada cuidant tots els detalls. A cada enviament inclourem una guia de lectura amb consells fets per experts. Ho farem la segona setmana de cada mes. A partir d’aquí només queda gaudir de l’experiència. A la caixa que enviem hi haurà algunes sorpreses que complementaran la història.

Els llibres que enviarem seran sorpresa, es donaran a conèixer quan arribin als primers lectors. Seleccionarem tant novetats literàries com històries d’autors poc coneguts. D’aquesta manera, ens assegurem que el llibre serà una nova experiència pel lector.

En quin moment es troba ara el projecte? 

Actualment estem enmig d’una campanya de micromecenatge a Verkami. Per tal que el projecte sigui viable, necessitem un nombre mínim de subscriptors i un cert capital per tal de poder iniciar-lo amb garanties. Això és el que volem aconseguir a través d’aquesta campanya inicial.

Ja tenim molt material gràfic a punt que s’inclourà al web i a la caixa personalitzada. També hem contactat amb diverses editorials (Viena Edicions, Edicions Sidillà i Editorial Comanegra – entre d’altres) per seleccionar els llibres candidats de cara al primer enviament a finals de setembre.

Hi ha cap recompensa pels mecenes que participin a la campanya de micromecenatge? 

Totes les aportacions superiors a 20€ inclouen com a mínim un mes de subscripció. A través d’una aportació es pot ser subscriptor de Tasta Llibres a un preu amb descompte respecte a l’habitual (que serà de 22,95€/mes, molt similar al preu que costen alguns llibres). A més, fent-se mecenes de la campanya també s’aconsegueixen regals addicionals (un llibre més, per exemple) i descomptes per altres persones.

Quan teniu pensat començar? 

Podríem dir que ja hem començat: estem preparant la web definitiva i també hem iniciat contactes per tal d’escollir els llibres a enviar el mes de setembre. Naturalment però, pel públic en general Tasta Llibres començarà quan la campanya acabi amb èxit, que serà el dia 17 de setembre. Les persones que s’hagin fet mecenes, rebran la caixa de Tasta Llibres entre els dies 24 i 28 de setembre.

Quin tipus de llibres podran rebre els subscriptors de Tasta Llibres? 

Tenim plans per tots els gustos i edats, des dels més petits fins als més grans. Inicialment oferirem 4 plans: narrativa, infantil i juvenil, història i poesia.

Els llibres que s’enviaran podran ser actuals, que acabin d’arribar a les llibreries o bé potser també enviem una reedició d’una obra perduda.

Els llibres els seleccionarem nosaltres però tenint en compte els consells que ens facin persones expertes en l’àmbit de la literatura. Aquests experts també seran els responsables de crear els consells de lectura.

Tots els llibres de Tasta Llibres seran en català? 

Seran llibres escrits en català, intentarem que siguin originals en català. Però les editorials també ens han fet veure que hi ha algunes traduccions de llibres d’altres llengües que estan molt bé. 

Creieu que es llegeix poc en català actualment? 

Una de les nostres preocupacions és que actualment, els nois i noies de la nostra generació, al deixar l’institut deixen l’hàbit de llegir en Català. Potser hi ha molts lectors que llegeixen en altres llegües (castellà, anglès…), i creiem que s’estan obviant obres molt bones escrites en català. La llengua catalana ha estat històricament amenaçada, i tot i que creiem que actualment està prou bé, encara es podria augmentar més el seu ús. Volem contribuir a augmentar l’ús del català.

Hem vist que teniu pensat destinar una part dels beneficis a entitats sense ànim de lucre. Amb quin tipus de projectes voleu col·laborar? 

Les donacions es destinaran a projectes que fomentin la llengua catalana, l’educació del català i la cultura catalana. Una forma de donació serà enviar llibres gratuïtament a escoles i biblioteques amb baixos recursos. 

Tota la gestió de les subscripcions es fan a través del vostre web? 

Sí, un cop finalitzada la campanya a Verkami, la gestió de subscripcions es farà exclusivament a través de la pàgina web. Cada usuari podrà gestionar la seva subscripció, podent-la aturar o reprendre quan vulgui. I si algú té dubtes o vol contactar amb nosaltres, també ho podrà fer a través de les xarxes socials.

Per què vau decidir apostar pel domini .cat pel vostre web? 

Donat que el projecte vol fomentar el català, l’elecció era clara. A Internet, la millor manera de mostrar l’interès pel català és escollir el domini .cat.

Com us imagineu que serà Tasta Llibres d’aquí 5 anys? 

Volem que Tasta Llibres esdevingui el servei referent de subscripció literària en català i sigui conegut per la tasca de fomentar la llengua i cultura catalana.

Notícies relacionades