ca

Tres anys de .cat i creixent!

25 de febrer de 2009

Per celebrar el tercer aniversari de .cat, el passat dilluns 23 de febrer vam presentar en roda de premsa els resultats de puntCAT per al 2008 així com explicar els eixos de creixement per al 2009.

El domini .cat ha crescut un 15% respecte l’any anterior, fet que sumat a la reducció de costos d’operació, ha permès reduir preus en un 50%. Però encara és més destacable el fet que creixem més en qualitat.

Hores d’ara hi ha gairebé 35.000 dominis .cat registrats, les webs dels quals contenen més de 50 milions de documents, segons les indexacions dels principals cercadors. Això dóna una mitja de 1428 documents indexats per cada domini .cat, (mesura del valor o informació que aporta cada domini a Internet). Aquesta xifra continua situant el .cat entre els primers dominis al món pel que fa a la quantitat de documents que aporten les pàgines .cat a Internet, el que vol dir que la gran majoria de dominis .cat són actius i amb contingut; una marca de qualitat per a qualsevol domini de la qual en podem estar ben orgullosos.

El .cat per a tothom

Qualsevol persona, entitat o empresa pot registrar un domini .cat. Actualment, i fent una estimació en ordres de magnitud, un 10% dels .cat pertany a les diferents administracions públiques, un 40% són d’empreses privades i el 50% restant es reparteix entre particulars i associacions. Pel món empresarial el .cat es va configurant com una potent eina per adreçar-se al mercat catalanoparlant, com ho evidència la confiança que cada dia més bancs, caixes i empreses, d’ací i de fora, dipositen en el nostre domini.

.cat: model arreu el món

El reconeixement internacional del .cat tampoc no para de créixer. El .cat és reconegut com un domini de creixement sòlid i seriós, que no busca el creixement desmesurat ans un creixement en qualitat. Som un referent mundial pel que fa als reglaments del domini que eviten la conflictivitat dins la xarxa .cat, reforcem el lideratge tecnològic, i com model de creixement. Estem convidats a presentar l’experiència .cat en diferents fòrums d’Internet i en 15 dies, a petició de CENTR, l’associació de dominis europeus de la qual en som membres, n’organitzem l’assemblea general.

Novetats tecnològiques al .cat
Un cop més .cat torna a ser pioner a Internet implantant les últimes tecnologies. Estem acabant la migració dels DNS i els serveis .cat a IPv6, el nou protocol d’Internet, fet que facilita als usuaris del .cat estar preparats per a la Internet que ve, amb més mutimèdia, seguretat i prestacions. També el DNSSEC, protocol de seguretat que es desplegarà en breu, aportarà màxima seguretat en les transaccions de comerç electrònic i gestió bancària en línia amb webs .cat.

Resultat positiu de la trobada d’amics del .cat
El .cat no seria on és sense l’empenta de tots. Un exemple n’és la jornada que vam realitzar la setmana passada, una interessant sessió de reflexió oberta a tothom que ens va permetre escoltar les vostres propostes amb l’objectiu de millorar el .cat i d’establir algunes línies d’acció pel futur immediat del domini. La trobada va ser molt fructífera, tant per les aportacions dels participants presencials com pels que a través de la retransmissió en directe i via xat van seguir activament la jornada. Ja estem treballant en algunes propostes que ens vau aconsellar i encara ens queda molt feina per fer més gran encara el .cat.

Per a més informació sobre el balanç del .cat presentat a la roda de premsa, descarrega’t el dossier des d’ací.

Notícies relacionades