ca

Tasta alguns fruits de l’Obra Social de puntCAT

22 de novembre de 2011

Donat que .cat és un bé de tota la comunitat, quan els pares del nostre domini es plantejaven quina forma havia de tenir el Registre puntCAT van coincidir que l’entitat que ho gestionés havia de ser una fundació privada sense ànim de lucre, de forma que els beneficis de l’operació del registre de dominis .cat serien reinvertits en desenvolupar la Societat de la Informació catalanoparlant. Des de llavors, cinc anys enrere, la Fundació puntCAT ha invertit en divulgació, en aplicar les darreres millores tecnològiques al domini i en ajudar altres entitats i projectes que potencien la Internet catalanoparlant. A continuació et presentem el resultat que estan donant alguns d’aquests projectes:

  • Els Ajuts puntCAT 2010 van premiar l’any passat l’associació Expansió de la Xarxa Oberta (EXO), dotant-la d’una subvenció per a desenvolupar un equip de desplegament ràpid de xarxa (qmp). Fa pocs dies els seus responsables presentaven públicament el projecte i explicaven en què consisteix. Es tracta del conjunt de dispositius sense fils (WiFi) ideats per a donar cobertura de xarxa als dispositius que s’hi associen, per a estendre-hi de manera ràpida i senzilla una o més connexions a Internet. Aquest desplegament de xarxa és idoni per a esdeveniments massius on no arriba la connexió a tothom, o per a aquells indrets aïllats que queden fora de l’accés a la xarxa. Seguint la línia marcada pels Ajuts puntCAT, tot el codi generat a qmp és programari lliure i, per tant, el seu codi font sempre estarà disponible. Tot i així, degut a que l’ús d’aquests dispositius es limitarà a situacions molt concretes, hi ha conjunt d’equips en règim de lloguer i d’altres amb possibilitat de compra. Si t’interessa, descarrega’t el manual de l’usuari i si tens cap dubte o vols participar en el projecte, utilitza aquesta llista de correu d’usuaris o de desenvolupament, segons el cas.
  • Aquest dijous dia 24 Tecnologia per a Tothom (TxT), una altra associació que va guanyar un Ajuts puntCAT 2010, presentarà el projecte finalitzat pel qual va rebre la nostra subvenció: un punt de trobada web per a la reutilització de material electrònic. Ho farà en el marc de les XVI Jornades REUTILITZA al Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya. Si vols conèixer de prop aquesta iniciativa, informat-te’n ací.
  • Seguint amb els Ajuts puntCAT, però en aquest cas els de l’edició d’enguany, et recordem que encara ets a temps d’ajudar a fer possible Eixos.cat, un projecte basat en dades obertes que beneficia tothom. Si aquest projecte t’interessa, a nosaltres també! Per això, hi subvencionarem el 50% si entre totes les aportacions que pugueu fer aquesta setmana aconseguiu el 50% restant. Informa-te’n ací i implica-t’hi!
  • Per altra banda et presentem un altre projecte finalitzat en el que hem col·laborat. El Nadal de 2009 vam voler ajudar qui ho necessita més que nosaltres i vam fer una aportació econòmica a Arrels Fundació. Amb aquesta donació Arrels ha equipat l’aula d’informàtica de la llar d’acollida Pere Barnés per a persones sense sostre. L’aula ja es troba en funcionament i complint amb el seu objectiu, ací en tens algunes fotos. Desitgem que ben aviat i a través de les TIC, aquesta aula pugui obrir noves oportunitats de creixement i desenvolupament a les persones que acull la llar.
  • I per últim una invitació: la tarda del proper dijous 24 de novembre, l’Amical Viquipèdia farà el lliurament dels premis del concurs Wiki Loves Monuments 2011. En total han participat 313 persones dels Països Catalans, les quals han aportat a l’enciclopèdia lliure un total de 11.086 fotografies. Això comporta un 7% del total europeu, per sobre de molts estats participants. puntCAT ha estat un dels patrocinadors d’aquest concurs a la zona catalanoparlant i aquest dijous els premiats rebran el premi puntCAT. Felicitats i gràcies per participar! Si vols assistir al lliurament dels premis, al Palau Moja de Barcelona, l’entrada és oberta a tothom, informat-te’n a aquest enllaç.

Tota aquesta acció social no hagués estat possible sense la col·laboració dels titulars de dominis .cat. Gràcies al vostre suport podem continuar acostant tothom a l’ús de les TIC. Moltes gràcies i seguim treballant!

 

Notícies relacionades