ca

S’ha quedat sense espai Internet?

13 de juliol de 2015
internet_map

Tots tenim assumit que l’espai és infinit (o això ens han fet creure els científics), però quan es tracta d’Internet els límits no són tan clars. És més: el creixement d’internautes i webs és tan desbordant que la xarxa sembla un hotel amb habitacions per a tothom, però no és el cas. De fet, Internet s’està quedant sense espai per a més adreces IP i, fins i tot, s’ha posat en marxa un discutible mercat de segona mà per a aquells que estan en llista d’espera.

El problema es troba en el poc número de direccions IP (uns 4.000 milions) que preveu el Protocol d’Internet IPv4, que es va implantar mundialment pensant-se que la xarxa no creixeria tant. En canvi, l’espai de la nova versió IPv6 sí és quasi il·limitat i permet un número de direccions equivalent als àtoms que hi ha a la Terra, tal com s’explica en aquest article d’El Mundo.

El mercat de segona mà, que ha posat en contacte empreses que vénen paquets de direccions IPv4 que no utilitzen amb compradors que es troben en llista d’espera dels organismes registradors de IPs, funciona en base a l’especulació i va en contra de l’ètica i les normes de la xarxa. Des de la Fundació puntCAT, condemnem aquestes pràctiques i reclamem una aposta clara per la implantació del IPv6. En aquest sentit, els dominis .cat ja contemplen aquest Protocol d’Internet i estan preparats per acceptar en els DNS adreces IPv4 i IPv6.

* La fotografia que il·lustra aquesta notícia correspon a un mapa parcial d’Internet. Cada línia dibuixada entre dos nodes representa l’enllaç entre dos adreces IP. Es pot consultar a la Viquipèdia.   

Notícies relacionades