ca

El domini .CAT sobrepassa les 10.000 sol·licituds en menys de 2 mesos

10 d’abril de 2006

Èxit del període de llançament, que acaba el proper divendres 21 d’abril, a les 12 del migdia. Més de 3.000 dominis ja actius, i més d’un milió de pàgines web en dominis .cat, altres xifres destacades.

El domini .CAT va arribar a principis de setmana a les 10.000 sol.licituds superant les expectatives més optimistes de la Fundació per aquest període de llançament o “sunrise”. No totes les sol·licituds esdevindran òbviament dominis vàlids perquè n’hi ha de repetides i d’altres que no compleixen les condicions de les 3 fases inicials. D’aquests 10.000 dominis sol·licitats fins ara, 5.400 corresponen de fase 1 (entitats relacionades amb la promoció de la llengua i la cultura) 2.400 són de fase 2 (persones jurídiques amb presència prèvia en català a Internet) i 2.200 són de fase 3 (entitats i persones que van donar suport a la candidatura pel domini .CAT).

El període de llançament acabarà el proper divendres 21 d’abril, a les 12 del migdia. A partir del dia 23 d’abril començarà el període de registre obert, on, per exemple, desapareixerà la prohibició dels noms de fantasia (és a dir, es podran sol·licitar dominis que no corresponguin estrictament als noms de les persones i entitats, o a les seves marques, serveis preexistents).

Ús del domini: forta presencia des de l’inici.

Fins ara la Fundació puntCAT ha pogut activar poc més de 3.000 dominis, entre els de la fase I (els de les fases 2 i 3 només poden ser pre-acceptats, ja que fins el dia 21 d’abril en poden arribar d’idèntics de fase I, que tindrien prioritat). La resta dels dominis acceptables s’activaran per tant entre el 21 i 22 d’abril. Encoratgem els sol·licitants a consultar l’estat de les seves peticions al WhoIs (nom del servei que indica l’estat dels dominis, on podran comprovar si hi ha múltiples peticions pel seu domini, quines tenen prioritat temporal i de classe, si el domini està pre-acceptat, o encara pendent de revisió. L’adreça és https://whois.cat.

Un altre fet remarcable és que aquests 3.000 dominis .cat ja actius es tradueixen a data d’avui en 1.300.000 planes web en dominis .cat indexades pel cercador Google. Amb aquesta xifra el domini .cat se situa al capdavant dels dominis esponsoritzats o restringits, i la xifra és realment significativa si es té en compte que encara és en fase “sunrise” o de llançament (cap dels altres tres dominis actualment en “sunrise”, el .travel, el.jobs o el territorial .eu, arriben encara ni de lluny a les 100.000 pàgines indexades, tot i haver començat tots tres alguns mesos abans).

El .cat no té per tant només una forta demanda, sinó que, sobretot, té una vigorosíssima utilització per part dels seus sol·licitants.

Notícies relacionades