ca

El domini .cat es fidelitza i s’internacionalitza

17 de maig de 2018
Observatori puntCAT 2018

Coincidint amb el Dia Mundial d’Internet, la Fundació puntCAT ha presentat l’Observatori anual del domini .cat. Aquest estudi és una anàlisi infogràfica de les dades més rellevants del domini durant el darrer any i permet comparar l’evolució del .cat des del 2007, any de la seva creació.

L’estudi s’ha presentat a Barcelona davant dels principals actors del .cat (Patronat de la Fundació, registradors, l’Administració, entitats del sector, entre d’altres).

Durant la presentació, Saül Gordillo, patró de la Fundació puntCAT en representació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, ha destacat que “el darrer any hem viscut una etapa de canvis i esdeveniments que no han permès gaudir d’ estabilitat a la Fundació. Els successius manaments judicials per part de l’Estat Espanyol, escorcolls policials, entre d’altres, han dificultat el dia a dia al puntCAT”.

I és que la Fundació puntCAT ha viscut un any d’excepcionalitat. Tot es remunta el passat 15 de setembre quan Agents de la Guàrdia Civil es van personar a la Fundació fent entrega d’un ofici del Jutjat d’Instrucció Núm. 13 de Barcelona. Aquest ofici demanava el tancament d’un llistat de webs relatives al referèndum de l’1 d’octubre. Ja el 20 de setembre, la Guardia Civil registrà i escorcollà les oficines de la Fundació puntCAT. Aquest dia, van detenir a un membre de l’equip, “fet inèdit a la història del .cat i a la història de la Internet lliure”, apunta Manel Sanromà, director de la Fundació puntCAT.

Actualment el puntCAT segueix amb procediments judicials per part de la Guardia Civil.

Malgrat aquesta difícil etapa, també cal destacar molt bones dades que reflecteixen el nivell de maduresa del domini. La taxa de renovació del .cat ha incrementat i ha permès consolidar-lo. A nivell espanyol i internacional també s’ha incrementat notòriament, passant d’un 5% a un 12% de dominis que es troben fora del territori de parla catalana.

Coincidint amb la presentació, la Fundació puntCAT, juntament amb Dinahosting, ha llançat l’escurçador d’URLs “JA.CAT”. Aquest escurçador en català és una eina útil i gratuïta per retallar i personalitzar adreces web. És tan simple com escriure la teva URL a l’escurçador i en segons obtens una nova versió de l’enllaç molt més curt. 

La presentació de l’Observatori també coincideix amb una promoció comercial de la Fundació que pretén potenciar l’ús del correu electrònic .cat, personalitzat i en català. Aquesta promoció seguirà activa fins el 31 de maig a elteucorreu.cat.

Notícies relacionades