ca

El domini .cat compleix vuit anys

19 de setembre de 2013
pastis_iec_0

Aquesta setmana s’han complert vuit anys de l’aprovació del domini .cat per part de la ICANN, l’organització que s’encarrega del funcionament dels dominis a Internet. La validació del .cat, que es va produir el 16 de setembre del 2005, només va ser possible gràcies a l’impuls de la societat civil catalanoparlant, que reclamava un domini amb què identificar-se a la xarxa. L’ampli suport social amb què comptava la iniciativa, amb la signatura de 98 entitats i associacions, 2.615 empreses i 65.468 persones de tots els llocs de parla catalana i de tots els sectors d’activitats, així com la presentació d’una candidatura que superà totes les exigències dels diferents comitès de selecció d’ICANN, van permetre que, per primer cop, s’aprovés un domini dirigit específicament a una comunitat cultural i lingüística. La comunitat catalanoparlant se situava així en primera línia mundial amb un domini de primer nivell propi. Vuit anys després, continua sent l’única comunitat cultural dotada amb un domini específic. 

La Fundació puntCAT, que va presentar la candidatura per a l’obtenció del domini .cat, n’acabaria assumint la gestió. Aquesta fundació privada sense ànim de lucre compta com a membres del seu Patronat amb les següents entitats representatives: Cambra de Comerç de Barcelona, Futbol Club Barcelona, Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Institut d’Estudis Catalans, FemCat, Federació Llull, Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicacions, Coordinadora Centre d’Estudis Parla Catalana, Fundació Cercle Tecnològic, UOC i ISOC-CAT. La fundació gestora del .cat va obrir el registre de dominis al públic el 23 d’abril del 2006. Des d’aleshores, la mitjana del creixement anual de registres ha estat del 21% i actualment ja hi ha prop de 69.000 dominis .cat actius, als webs dels quals es poden trobar continguts escrits en català o bé vinculats a la cultura catalana. Val a dir que el 57% dels webs .cat pertanyen a empreses, fet que prova que l’ús del domini és una estratègia de màrqueting útil per apropar-se a la comunitat catalanoparlant. L’objectiu de la Fundació puntCAT és promocionar la llengua i la cultura catalanes a l’àmbit d’Internet i de les noves tecnologies de la informació i la comunicació. Per aquesta raó, a més d’haver aconseguit el domini .cat i posar-lo a disposició de la comunitat catalanoparlant, l’entitat monitoritza l’estat del català a la xarxa, organitza cursos de formació i potencia la navegació en català. Així mateix, la Fundació puntCAT ha preparat les candidatures dels dominis .barcelona i .bcn per a l’Ajuntament de Barcelona i ha assessorat els responsables dels dominis .eus i .gal, dirigits, respectivament, a la comunitat cultural i lingüística basca i a la gallega. Tots aquests dominis, que han seguit el model i les passes marcades per el .cat, ja han estat aprovats per la ICANN i es posaran en marxa durant els propers mesos.  

PROMOCIÓ ESPECIAL EN MARXA
Fins al proper 22 de setembre tothom qui vulgui registrar o renovar un domini .cat pot aconseguir un codi de descompte del 50% o del 60% respectivament. Només cal entrar a https://promocions.fundacio.cat i seguir les passes que el web indica. Perquè el preu no sigui un impediment per a que tothom qui vulgui pugui identificar-se amb un domini .cat! I recordeu que es pot renovar un domini en qualsevol moment, ja que el temps renovat, un any habitualment, se suma al temps de validesa actual del domini. Aprofiteu els darrers dies d’aquesta promoció!

Notícies relacionades