ca

El .cat, un domini d’alt nivell geoTLDs

22 d’abril de 2021

Un geoTDLs és un tipus de domini d’alt nivell (TLD, per les seves sigles en anglès) que representa comunitats de caràcter cultural, lingüístic o social amb forta presència geogràfica concreta. El TLD es representa mitjançant la combinació de lletres posterior al punt en el nom d’un domini, d’un lloc web o d’una adreça de correu electrònic. D’aquesta manera, els geoTLDs són un tipus de TLD destinats a representar un lloc geogràfic, una llengua o una cultura. I és aquí on trobem el nostre .cat.

Un geoTLDs com el .cat expressa la identitat d’una comunitat cultural, lingüística i social, i serveix perquè els encarregats de desenvolupar i promoure un territori mostrin i situïn al mapa el que pot oferir el país i la seva gent. Un exemple d’això seria el .scot, que refereix a Escòcia. El seu govern va migrar tota la presència web a www.gov.scot, apostant per aquesta marca d’identitat com a element central de la seva presència i gestions a Internet, tal com passa a Catalunya des de fa anys amb el .cat.

Pel que fa al .cat, l’any 2020 es va celebrar el quinzè aniversari del seu naixement. L’adopció d’aquest TLD per part de les administracions públiques, el teixit empresarial i la societat civil li va donar molta embranzida i visibilitat.

El .cat ha inspirat la creació del .quebec i el .scot

Actualment, el .cat gaudeix d’una presència consolidada amb més de 112.000 dominis .cat registrats, en data de març de 2021. A banda, l’experiència d’èxit del .cat ha inspirat i esperonat bona part dels dominis posteriors de caràcter comunitari cultural, com ara el .scot, el .quebec, el .berlin o el .paris.

Pel que fa a la imatge de marca, els geoTDLs són una eina clau per a la marca i les comunicacions basades en territoris o comunitats, creant una plataforma comuna per promocionar institucions culturals, empresarials o educatives, i el turisme.

 

Notícies relacionades