ca

El .cat s’uneix a la llista mundial de socis de la Global Cyber Alliance

2 d’abril de 2024
El .cat s’uneix a la llista mundial de socis de la Global Cyber Alliance

Després de mesos de negociacions, la Fundació .cat s’adhereix a la Global Cyber Alliance (GCA), una aliança internacional dedicada a la posada en marxa d’iniciatives i recursos per millorar la seguretat de la xarxa.

Amb aquesta incorporació, la GCA guanya un soci molt valuós pel projecte Domain Trust, amb el qual busca construir una comunitat d’acció internacional i intersectorial per fer front al problema de l’abús de dominis, una de les plagues d’Internet i un dels principals pilars de la cibercriminalitat. L’abús de dominis, per exemple, és clau pel phishing i el frau en línia, dos delictes que, a escala internacional, mouen milers de milions d’euros a l’any.

La Fundació .cat és l’entitat titular I gestora del domini .cat, creat el 2005 com a una peça central per l’expansió i la consolidació de l’ecosistema digital en català, un dels més dinàmics i compromesos d’Europa. A punt d’iniciar el seu vintè aniversari, aquest domini acredita una història de creixement i d’implantació espectacular a totes les esferes de la vida digital dels catalanoparlants, des de l’empresarial i tecnològica a l’educativa i cultural.

A banda del seu compromís fundacional amb la llengua catalana, la forta implantació territorial del domini cat el converteix en un aliat únic per a la difusió de les eines gratuïtes de ciberseguretat que la GCA porta compilant i distribuint per tot el món des del 2019. Aquestes eines, agrupades dins de les Caixes d’Eines de Ciberseguretat i del projecte ACT, encara no parlen català, motiu pel qual aquesta col·laboració obre unes possibilitats de futur molt interessants per totes dues organitzacions.

En paraules de Terry Wilson, director internacional d’aliances de la GCA, «l’acord amb la Fundació .cat és una boníssima oportunitat per demostrar el valor de les nostres iniciatives —és a dir, de la ciberseguretat i la ciberhigiene en general— pels processos de creixement basats en la digitalització i la presència a Internet. Fer-ho amb un soci com el .cat, tan consolidat al seu territori, ens dona capil·laritat i un mecanisme de vincular l’èxit de les nostres accions a altres factors afegits, com ara l’identitari i el lingüístic»

Segons Roger Serra, CEO de la Fundació.cat: «L’adhesió del .cat a la GCA reforça el nostre compromís amb la Ciberseguretat»

L’acord entre la Fundació .cat i la GCA, finalment, s’integra dins d’una successió de notícies que confirmen la creixent importància social de la ciberseguretat i la generació de confiança a la Xarxa: nous processos legislatius a la Unió Europea, reformes internes a la indústria dels registres de dominis, accions policials coordinades contra grups de ciberdelinqüència organitzada… Com a part d’aquesta tendència, la GCA i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya també van anunciar recentment un acord de col·laboració dins d’àmbits com a la protecció dels dispositius interconnectats (IoT) o la ciberhigiene dels ciutadans.

Notícies relacionades