ca

Celebrem el dia de la Internet Segura: DNSSEC, Servidor de noms .cat i Navega Segur!

5 de febrer de 2013

Avui és el Dia Mundial per una Internet més Segura (Safer Internet Day), celebrat mundialment el segon dia de la segona setmana del segon mes de l’any. Més de 70 països a tot el món celebrem avui aquesta jornada, impulsada per la Comissió Europea i la INSAFE (la Xarxa Europea per a una Internet Segura), amb l’objectiu de promoure l’ús responsable i segur de les tecnologies de la informació i la comunicació, especialment entre menors d’edat i joves. La diada d’aquest any es desenvolupa sota el lema “Connecta’t amb respecte”, amb el que es vol posar de manifest la necessitat de mantenir a la xarxa les normes bàsiques de respecte que s’apliquen a les relacions personals i socials a la vida real. Així es pretén impulsar el respecte com a valor fonamental per a una navegació segura i saludable per part dels joves.

La seguretat en la navegació per Internet és una de les nostres principals preocupacions i a la Fundació puntCAT no deixem de treballar en aquest sentit. No en va, una prestigiosa empresa d’antivirus va situar .cat durant dos anys consecutius entre els primers sis dominis al món que presentava una major seguretat de navegació, tenint en compte els més de 300 dominis de primer nivell que existeixen al món. Els darrers dos informes que McAfee ha publicat en aquest sentit, el de 2009 i el de 2010, confirmen que els webs .cat no presenten gairebé cap risc i que navegar per dominis .cat és la opció més segura de les que tenim a la vora.

Els dominis .cat ofereixen la màxima seguretat: DNSSEC
Aquesta obsessió nostra per a fer de .cat un domini de gran qualitat, passa necessàriament per implementar les darreres mesures de seguretat a totes les pàgines .cat, fet que ens converteix en un dels dominis més segurs del món. Des de la tardor de 2009, i havent estat el 2n domini del món en fer-ho (poques hores després que el .org), .cat ofereix DNSSEC (Domain Name System Security Extensions), unes claus criptogràfiques que asseguren la conversió correcta del nom de domini a la seva adreça IP, facilitant un nivell extra de seguretat al domini en qüestió. La tecnologia de darrera generació DNSSEC és beneficiosa tant per al titular del domini com per als usuaris que naveguen pel web amb DNSSEC, i qualsevol domini .cat pot disposar d’ella. Si t’interessa tenir DNSSEC al teu .cat, demana-ho al registrador amb qui tens contractat el domini.

Servidor de noms .cat: un servei públic, més segur i gratuït
Ara fa un any vam posar a disponibilitat de tothom un Servidor de Noms de Domini (DNS). Saps per a què serveix aquest servidor? Quan tecleges al navegador un nom de domini, el teu ordinador està preguntant al servidor DNS quina adreça IP es correspon amb el nom que has teclejat. El servidor DNS busca i en mil·lèsimes de segon respon al teu ordinador, que acaba anant a la pàgina en qüestió i obrint-la. Habitualment, els servidors DNS que fem servir són privats i no incorporen els últims avenços en seguretat, per això des de puntCAT hem habilitat un Servidor de Noms públic, que entre d’altres avantatges, com la proximitat, la gratuïtat o el respecte a la privacitat dels usuaris, ofereix la màxima seguretat. El DNS de puntCAT està preparat per a validar els webs que tinguin DNSSEC. Quan el teu ordinador sol·liciti al Servidor de Noms de .cat l’adreça d’una pàgina web, si aquesta té DNSSEC, la resposta també contindrà informació sobre si aquella pàgina és vàlida o si corre el risc de tractar-se d’un lloc fraudulent. Si vols augmentar la seguretat en la teva navegació per Internet, configura’t fàcilment el Servidor de Noms de .cat des de https://servidordenoms.cat.

Navega Segur: el joc
A més a més de preparar les nostres infraestructures per a oferir la màxima seguretat als titulars de .cat, també ens agrada divulgar sobre la importància de navegar per la xarxa de forma segura. Si vols aprendre’n algun consell de forma entretinguda, vés a Navega Segur i fes alguna partida d’aquest senzill joc. En aquest cas, com és un joc, no tens res a perdre; però a Internet, no te la juguis!

 

Nosaltres ens comprometem a seguir apostant per la seguretat, però en última instància sou els/les internautes qui heu de posar atenció en la vostra navegació. Cuideu els vostres hàbits, navegueu amb seguretat i disminuireu el risc de caure en els perills d’Internet!

Notícies relacionades