ca

Augmenta l’ús del català a Internet

7 d’octubre de 2013
llengua_digital_imatge_noti

La normalització de la nostra llengua a la xarxa va per bon camí. Segons dades del Baròmetre de l’Ús del Català a Internet, fet per la Wiccac, el percentatge d’ús del català a Internet en webs d’empreses i d’organitzacions radicades a Catalunya és ja del 62,5%. L’augment constant de la presència del català a la xarxa es deu, en bona part, al creixement del domini .cat, que va néixer fa 8 anys impulsat per la comunitat internauta catalanoparlant, una de les més actives al món. El reclam d’un domini propi per identificar-se a Internet es concretà el 16 de setembre de 2005, quan la ICANN va aprovar el .cat. Amb aquell reconeixement mundial, que fins aleshores havia quedat reservat als estats i a les associacions de tipus genèric (com .org per a organitzacions sense ànim de lucre o .com per a organitzacions comercials), el .cat esdevingué l’únic domini d’Internet de primer nivell destinat a una comunitat cultural i lingüística. Des d’aleshores, es va començar a demostrar al món la potència d’aquesta comunitat internauta aplegada sota la mateixa llengua. Vuit anys després i amb més de 69.000 dominis actius, el .cat és un domini de qualitat i ben útil, que ha esdevingut model per a altres comunitats culturals i lingüístiques. Així, d’aquí pocs mesos es posaran en marxa, entre d’altres, el .eus per als bascos, el .gal per als gallecs, el .scot per als escocesos, el .quebec per als quebequesos o el .bzh per als bretons… a imitació del model .cat.

La Fundació puntCAT, que s’encarrega de gestionar el domini .cat, ha facilitat que cada vegada més persones, entitats i empreses tinguin presència a Internet i visibilitzin la potència de la nostra llengua a la xarxa des de la marca .cat. Si més no, l’empenta de la societat civil i la feina de nombrosos individus i entitats voluntàries, com Softcatalà o Amical Viquipèdia, és imprescindible per seguir normalitzant el català a Internet. Segons les dades que la Generalitat de Catalunya difon en la seva campanya “El català, llengua per a tothom”, actualment la nostra llengua és:

  • La 26a del món en nombre de pàgines i la 19a en webs per parlants
  • La 8a més activa als blogs
  • La 13a amb més articles a la Viquipèdia
  • La 19a més utilitzada a Twitter

El català, amb uns 10 milions de parlants, gaudeix de bon estat de salut. Segons les dades del Baròmetre, el percentatge global d’ús del català aquest setembre ha crescut un 0,2 percentual respecte al mes anterior (62,3%). Tot i així, queda molta feina per fer. Onze dels trenta-cinc sectors analitzats a l’estudi tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%: hi ha set que tenen un percentatge baix (del 30 al 50%) i quatre amb un percentatge molt baix (inferior al 30%). La Fundació puntCAT seguirà treballant per normalitzar l’ús de la llengua a Internet i les TIC, a través del domini .cat i d’altres iniciatives que facilitin un ús més avançat de les darreres tecnologies. Aviat us en presentarem alguna, comptem amb el vostre suport!

Notícies relacionades