ca

Aixeta.cat: suport a la creació local gota a gota

27 de juliol de 2020
Aixeta

Parlem amb Liz Castro, una de les impulsores de l’Aixeta.

Què és Aixeta?

Aixeta és una versió catalana de Patreon, local, trilingüe i sense ànim de lucre. La idea és connectar la comunitat amb projectes creatius i donar-los finançament mitjançant subscripcions mensuals que van des dels 2 fins a 5 euros o el que sigui. I no només pretén brindar un suport financer, sinó facilitar que es puguin fer preguntes, que es pugui compartir coneixement amb el públic del creador en qüestió. Les persones que sostenim el projecte som voluntàries, menys l’informàtic. Tenim una mica més d’un any i poc a poc anem creixent. Sembla que cada vegada hi ha més interès vers el projecte: músics, escriptors, youtubers… La manera com un creador monetitza el seu contingut a Youtube és apel·lant a comunitats de parlants de les llengües majoritàries (castellà o anglès): nosaltres oferim la possibilitat de deslligar el suport econòmic del volum de l’audiència.

Ara mateix hi ha uns 150 creadors i un 4.324 usuaris a la plataforma. Quin rol juga cada grup?

Un creador és qualsevol que crea contingut: una escriptora, un documentalista, un músic, un youtuber, un streamer… Els usuaris, mecenes, patrons o subscriptors aporten una altra cosa. Això no és el segle XIV on un únic mecenes patrocinava un creador. Tot i que ara existeix alguna cosa semblant en forma d’empreses. La idea d’Aixeta és que no cal que tinguis molts diners: només cal que cada membre de la comunitat aporti una miqueta. Un mecenes pot subscriure’s a una o diverses pàgines del creador i a canvi d’aquesta petita aportació mensual rep una sèrie de recompenses que poden ser des de veure un vídeo d’un youtuber en primícia abans que l’alliberi, llegir un capítol d’un llibre abans que s’imprimeixi, una explicació de l’origen d’una cançó d’un cantautor, tenir dret a comprar entrades abans que ningú o accés a un grup de WhatsApp exclusiu per subscriptors. La idea és crear comunitats al voltant dels creadors per permetre’ls viure del que fan.

Podem dir, aleshores, que Aixeta funciona com una xarxa social?

Les connexions entre creadors no és la part que més funciona, però sí que la idea és promoure aquestes connexions. Hi ha molts creadors que donen suport a altres creadors, però estem veient com posar-ho de manifest de forma més efectiva. L’Aixeta permet no haver d’esperar que un dia les administracions es posin les piles i recolzin la cultura. Que també cal reivindicar-ho, eh? Però per dos euros al mes ho pots fer tu mateix.

L’àmbit en el qual treballeu és el de tots els territoris de parla catalana, oi? Miss Tagless, per exemple, és una creadora del País Valencià i part de l’Aixeta.

Exactament. Tenim també en Cris Juanico que és de Menorca, tenim en Sebastià Bennasar que és un escriptor mallorquí… I no ens tanquem només als Països Catalans. Sí que posem èmfasi en la cultura local, però si algú a Castella, Galícia o Andalusia vol fer una pàgina també és benvingut. La idea en el futur és que qualsevol persona de la Unió Europea hi pugui participar. La plataforma és trilingüe: volem que la interfície de les pàgines es pugui veure en català, castellà i anglès, i els continguts també es poden oferir en els tres idiomes. Si tu navegues en la versió en anglès es veuran els continguts en anglès, i el mateix pel que fa el català.

Què més us diferència de Patreon?

Que nosaltres no mirem de lucrar-nos de les creacions i els creadors. Tenim vocació de promoure la creació local. Per això entre el març i el maig vam oferir dues beques a la creació a les quals, per optar-hi, havies de tenir una pàgina activa com a mínim durant dos mesos a l’Aixeta, haver publicat com a mínim vint publicacions i tenir com a mínim 50 seguidors. No hem recuperat la inversió inicial, tot i que mes a mes paguem les despeses, però la nostra intenció és impulsar aquest tipus d’iniciatives. Que les aportacions de la comissió del 5% que cobrem amb què finançar servidors o l’informàtic retornin als creadors. També oferim a qui ho vulgui que se suscrigui com a patrocinador de l’Aixeta: disposem d’una pàgina pròpia, com si fóssim un creador més.

Quina relació teniu amb iniciatives existents com Valentubers o Canal Malaia?

No tenim una relació comercial definida però sí que hem parlat amb ells i altres iniciatives per veure on podem trobar sinèrgies. Crec que Malaia encara no està buscant formes amb què els seus creadors puguin guanyar diners, de manera que l’Aixeta podria ser una fórmula amb la qual ells poguessin promocionar les seves pàgines i crear el seu contingut.

Per què vau optar pel domini .cat?

Una de les raons per les quals vam crear l’Aixeta és perquè a Patreon gairebé tot el contingut és dels EUA. Creiem que la cultura és quelcom arrelat al món local, i la cultura aquí és sobretot catalanoparlant. El propi nom de la plataforma és en català: ja és tota una declaració d’intencions. El domini .cat era el que millor encaixava amb la filosofia del projecte.

Notícies relacionades

Estigues al dia de tot!

Subscriu-te al nostre butlletí i rep informació sobre les promocions i novetats del .cat.