ca

5 anys amb domini propi

16 de setembre de 2010

Fa 5 anys, la matinada del 16 de setembre de 2005, la ICANN va aprovar la creació del .cat, el primer i únic domini d’Internet concedit a una cultura i una llengua, i era la nostra! A la Fundació puntCAT estem molt satisfets amb la bona marxa del domini durant aquests 5 anys i en bona part us ho hem d’agrair a vosaltres. Els/les titulars i usuaris/es de dominis .cat sou els que ens heu empentat a arribar fins ací, registrant més de 44.000 dominis, hores d’ara, i fent créixer el domini a poc a poc però sense aturar-nos. Aquest estiu passat hem crescut quatre vegades més que el mateix període l’any passat i tenim una taxa de renovacions de dominis molt superior a la mitja de la resta de dominis, ja que un 85% de les pàgines registrades les renoveu anualment.

Però la mètrica que a puntCAT ens agrada valorar per indicar-nos la bona salud del domini, és la visibilitat de .cat i aquesta ens augura un futur molt pròsper. Cada dia veiem dominis .cat pel carrer i als mitjans de comunicació, el que ens indica la naturalitat amb la que el domini s’ha instal·lat a les nostres vides. I no només perquè l’utilitzem nosaltres mateixos, sinó per la normalitat amb la que empreses estrangeres fan servir el .cat per adreçar-se’ns. Aquest és el cas de multinacionals com Microsoft, Google o Decathlon, que empren pàgines .cat per comunicar-nos específicament els seus productes i serveis.

Gràcies a .cat som ben visibles al món des d’Internet
Una altra de les grans aportacions que el .cat ens ha facilitat és el progressiu augment de documents en català a la xarxa. Hem pogut constatar que gran part dels particulars que empreu .cat mai havíeu pujat continguts a Internet fins l’aparició del domini. Això verifica la utilitat del .cat, ja que quan registreu un domini ho feu, en la gran majoria dels casos, per allotjar un web amb contingut significatiu en català. Aquest fet ens situa com el domini genèric amb la densitat d’informació més alta, superant de lluny als altres dominis. És a dir, .cat aporta a Internet molts més documents per domini registrat. Ací (enllaç a estadístiques) teniu més informació al respecte. Per totes aquestes dades positives, moltes gràcies a tots els que heu confiat en .cat des del primer dia, esperem seguir comptant amb el vostre suport!

Però també cal reconèixer part de la positiva evolució de .cat a la bona tasca que realitzem des de la Fundació puntCAT, l’organització privada sense ànim de lucre des de la qual gestionem el domini. L’estratègia que hem seguit per aplicar al domini la tecnologia més innovadora, per reduir els preus a mida que ha estat possible i per reinvertir els beneficis d’operació en divulgació i en ajuts a projectes que potenciïn la nostra comunitat virtual, ha portat al nostre domini a ser un referent mundial i un model a seguir per molts altres dominis. puntCAT és reiteradament convidat a compartir la nostra experiència a la primera línia dels diferents fòrums i congressos sobre la governança d’Internet. A més a més, som membres en diferents associacions de dominis, com ICANN, CENTR, LACTLD, ECLID … Aquest últim és un cas especial que ens plena d’orgull. ECLID és l’associació europea de dominis culturals i lingüístics, uns dominis que, seguint les passes de .cat, treballen per aconseguir ben aviat una extensió pròpia per la seva cultura (.bzh pels bretons, .cym pels gal·lesos, .eus pels bascos, .gal pels galecs i .scot pels escocesos). Aquestes comunitats han vist clar que un domini propi ajuda a la teva cultura a sortir de la invisibilitat i a guanyar-se un lloc a la xarxa, a més de que la teva llengua es pot convertir en llengua de comunicació de multinacionals (com passa amb les empreses que empren el català en les seves pàgines .cat). És per això que puntCAT, actualment únic domini d’aquesta espècie amb 5 anys de fructífera experiència, és membre assessor d’ECLID.

Però encara queda molt camí per recórrer pel qual necessitem, com sempre, el vostre suport. Ens comprometem a seguir treballant per fer del .cat un domini encara millor, perquè és el tarannà de la Fundació puntCAT i perquè tots ens ho mereixem. No seríem ací sense la vostra empenta en fer créixer el .cat i en fer-lo el vostre domini de preferència!

Per molts .cat, sempre al vostre costat!

Notícies relacionades