ca

100 anys de la ela geminada: un segle després, la digitalització dificulta una escriptura normalitzada

15 de gener de 2013

El 14 de gener de 1913, ahir feia cent anys, el plenari de l‘Institut d’Estudis Catalans aprovà les Normes Ortogràfiques de la llengua catalana. La ela geminada, el signe més genuí de la nostra llengua, va néixer de bracet amb les Normes Ortogràfiques. Aquesta grafia tan peculiar com nostrada, fa cent anys. Per molts anys d’ela geminada!

La celebració d’aquest centenari, però, va lligada a una crida d’atenció a tots els ciutadans que emprem eines digitals: l’escriptura errònia de la ela geminada pot tenir conseqüències greus, per això és molt important escriure-la correctament. Encara no saps com? És ben fàcil, només cal posar un punt volat al mig de les dues eles. Als teclats QWERTY el punt volat es troba dalt de la tecla del 3, per tant s’han de prémer les tecles [ L ] + [ · ] + [ L ] (amplia la informació sobre la campanya per la normalització tipogràfica de la l·l des d’aquí).

Per a pal·liar la situació anòmala de la ela geminada, des de la Fundació puntCAT donem suport al Grup de Treball per a la Normalització Tipogràfica de la Ela Geminada, format per professionals de la llengua i de les noves tecnologies que des de 2004 hi treballen. Amb ells hem organitzat una Caça de Nyaps en la qual tothom pot participar; només ens cal parar atenció al nostre entorn i quan trobem una ela geminada (a webs, aplicacions, xarxes socials, rètols al carrer, mitjans de comunicació…), fixar-nos-hi. En cas que s’alteri el seu comportament o porti qualsevol altre signe que no sigui el punt volat, com podria ser un punt baix, un guionet, una bala…, informeu-nos-en per a documentar el cas. Escriviu-nos a participa@domini.cat i/o a elageminada1913@gmail.com, piuleu-nos-ho a Twitter amb l’etiqueta #ElaGeminada100anys, publiqueu-ho a Facebook o en aquest mateix bloc; caldrà que ens documenteu el nyap tan bé com pugueu dient-nos on l’heu trobat, adjuntant una captura de pantalla, una foto i/o una url. La vostra col·laboració és indispensable i els vostres nyaps ens ajudaran en la campanya de normalització tipogràfica de la ela geminada.

El proper dimecres 23 de gener farem una roda de premsa des de l’emblemàtic Bar El Velódromo de Barcelona per a presentar aquest projecte, juntament amb el Grup de Treball de la Ela Geminada, i amb la col·laboració de Moritz. Si esteu interessats a participar-hi, ho podreu fer de diferents formes. Seguiu-nos que ben aviat us donarem més informació.

Notícies relacionades